top of page
MAU radionica za web.png

Organizacija radionice

SANJA HORVATINČIČ, IPU

Muzej afričke umetnosti u Beogradu nezaobilazna je referenca različitih pristupa istraživanju Pokreta nesvrstanih, osobito onih specifično usmjerenih na teme jugoslavenske kulturne politike i diplomacije, ali i ideologije baštine i muzejskih praksi koje su se razvijale kao posljedica različitih „susreta“ i modaliteta „razmjene“ sa zemljama Globalnog juga. MAU međutim nije samo baštinska institucija koja čuva građu od interesa za istraživače, već propulzivno i angažirano mjesto proizvodnje teorijskog i praktičnog znanja.

Tijekom posljednjeg desetljeća, suvremeni društveno-političkih procesi mobilizirali su sve veći interes domaćih i međunarodnih istraživača, umjetnika, kustosa, kao i šire publike za pripovijestima i povijesnim naslijeđem NAM. Svojim istraživanjem stvaramo nova čitanja i sudjelujemo u aktivaciji tog naslijeđa. Važno je stoga stvoriti prostor kritičkom sagledavanju uzroka i posljedice našeg vlastitog interesa, kao i metoda i načina bavljenja kulturom „drugih“. Kroz izlaganja Ane Sladojević i Ane Knežević, temeljena na njihovom dugogodišnjem radu i promišljanju „antikolonijalnog muzeja“ i dekolonijalnih muzejskih praksi, ova radionica otvara priliku da kroz zajednički otvorimo i raspravimo ova i srodna pitanja.

ANA KNEŽEVIĆ  Istoričarka umetnosti, doktorantkinja muzeologije i heritologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu, od 2016. angažovana i kao kustoskinja, spoljna saradnica u Muzeju afričke umetnosti. Bila je deo organizacionih timova konferencija: Književnost i umetnost u Jugoslaviji: (dis)kontinuiteti (1918-1992) 2016. godine, NAM Talks (2021) i Antikolonijalni muzej (2022). Učestvovala je na brojnim konferencijama, seminarima i događajima posvećenim istoriji umetnosti, muzeologiji i heritologiji, i bila je deo uredništva istorijsko-umetničkog časopisa Artum (2015-2016). Deo je kustoskih timova sledećih izložbi: Nezaštićeni svedok br. 1: Afrodizijak (2019), Reflect – Namibija 30 godina nakon oslobođenja (2020), Nezaštićeni svedok br. 2: MMM (2020), Nesvrstani svet (2021), ‘Ovo nije rat’ – oslobođenje duha i zemlje, u mastilu i na delu (2021), Reflect #2 – fragmenti, fragilnosti, sećanja (2022). Objavila je radove koji se bave muzejima u doba sajber kulture, metodologijom istorije umetnosti u sajber prostoru, kao i arhitekturom, pop kulturom, te tendencijama savremene umetnosti i vizuelne kulture. Trenutno je stručna saradnica na projektu Rekonceptualizacije Muzeja afričke umetnosti. Autorka je i urednica onlajn heritološke mape (https://nesvrstani.rs/) i deo uredničkog tima sajta (https://um.edu.rs/html/). Trenutno radi na doktorskoj tezi u kojoj istražuje problem kulturnog pamćenja u sajber prostoru na internet mimovima kao studiji slučaja, a zanimaju je, pored nezaobilaznog humora, i usmene istorije, problemi digitalne humanistike, kultura sećanja, studije medija, filma i arhitekture.

ANA SLADOJEVIĆ  Nesavisna kustoskinja i teoretičarka umetnosti. Bavila se u svom radu muzejima kao kompleksnim predmetima, čiji prethodni diskursi, često upisani u različite neprepoznate ili „nevidljive“ elemente, kao što su „viškovi“ muzejske proizvodnje u vidu dokumentacije ili studijskih zbirki, utiču na formiranje značenja. Ovim se temama prevashodno bavila na primerima Muzeja afričke umetnosti – zbirke Vede i dr Zdravka Pečara, i Muzeja Jugoslavije, sa naglaskom na određene aspekte ovih institucija koji ih povezuju sa istorijskim nesvrstavanjem. Učestvovala je u projektima Southern Constellations: The Poetics of the Non-Aligned, MSUM+MG, Ljubljana (2019) / Asia Culture Center, Gwangju (2020); Tito u Africi: Slike solidarnosti, Muzej Jugoslavije, Beograd (2017) / Pitt Rivers Museum, Oxford (2018) / Wende Museum, Los Angeles (2019); NYIMPA KOR NDZIDZI, Čovek ne može opstati sam, (Re)konceptualizacija Muzeja afričke umetnosti – zbirke Vede i dr Zdravka Pečara, MAU (2017-2018); Nesvrstani modernizmi, Muzej savremene umetnosti u Beogradu / ERSTE Stiftung (2011-2016). Autorka je koncepta i tekuće izložbe Antikolonijalni muzej, koja se do kraja ove godine može videti u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu

bottom of page